Līdz 1.septembrim Jelgavas Vecpilsētas mājā skatāma izstāde “7xDivi Jūliji=?”

No 3. augusta līdz 1. septembrim Jelgavas Vecpilsētas mājā, Vecpilsētas ielā 14, būs skatāma biedrības "Radošā apvienība Piektā Māja" un Gulbenes novada kultūras centra tautas lietišķās mākslas studijas “Sagša” darbu izstāde ar neparastu nosaukumu - “7xDivi Jūliji=?”.


Septiņas dienas nedēļā, septiņas krāsas varavīksnē, septiņi pasaules brīnumi un septiņi iedvesmas gadi kopā ar Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja rīkoto Starptautisko mākslas festivālu "Divi Jūliji" , kurā tika cildināti divi izcili mākslinieki ar saknēm Gulbenes novadā - Jūlijs Madernieks (1870-1955) un Jūlijs Straume (1874-1970). Katru gadu festivāla programma akcentē kādu nozīmīgu tēmu mākslinieku dzīvē vai darbos. Pirmais festivāls norisinājās 2018. gadā ar tēlainu nosaukumu "Divi Jūliji. Pirmie cīruļi." Gulbeniešiem tā bija iepazīšanās ar abiem meistariem, bet Latvijas mākslas un amatniecības zinātājiem - atgādinājums par plaši pazīstamā Anša Cīruļa skolotāju Jūliju Madernieku - neatkārtojamu rakstu meistaru, pirmo latviešu burtveidolu autoru, mēbeļu un tekstiliju dizaineru. Savukārt mākslinieka Jūlija Straumes raženie darba gadi Kaukāzā rosināja festivālā baudīt un iepazīt  austrumu mākslu un amatniecību. Septiņos festivāla gados ir iepazīti viesi no tuvām un tālām zemēm, pārrunātas plašas tēmas par mākslas, amatniecības un mūsdienu dizaina vēsturi un attīstības virzieniem mūsdienu pasaulē.

Jelgavas Vecpilsētas mājā izstādes apmeklētāji varēs apskatīt biedrības "Radošā apvienība Piektā Māja" mākslinieku digitalizētos J. Madernieka un J. Straumes rakstus un porcelāna apdruku dekolu tehnikā, kā arī  Gulbenes novada kultūras centra TLMS “Sagša” meistaru jaunrades darbus - linu galda dvieļus skalu aušanas tehnikā, šalles pusnīšu tehnikā un rakstainus cimdus ar abu mākslinieku ornamentu motīviem.

Iegādājoties ieejas biļeti uz izstādi, ikviens aicināts apmeklēt arī Jelgavas Vecpilsētas mājas ekspozīciju, iepazīstot Jelgavas zudušo koka arhitektūru un Jelgavas Vecpilsētas mājas stāstu. Izstāde un ekspozīcija apskatei pieejama no otrdienas līdz sestdienai no 10 līdz 18, svētdienās no 11 līdz 17. Ieejas maksa pieaugušajiem 4 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,50 eiro, ģimenes biļete 6 eiro.