No 10.-11.augustam “Mājas kafejnīcu dienas 2024” Jelgavas novadā

Aicinām šovasar ieplānot 10. un 11. augustu, lai dotos garšu ceļojumā pa Jelgavas novadu!

Šajās dienās lauku sētās un ciematos sava nama durvis Jums laipni atvērs un ar pašu gatavotiem ēdieniem cienās 19 novada ģimenes. 

Šis ir piektais gads, kad visā Latvijā notiek “Mājas kafejnīcu dienas”. Tā ir iespēja apceļot Latviju un nobaudīt oriģinālus ēdienus dažādos reģionos. Visā Latvijā akcija notiek no 29.jūnija līdz 15.septembrim.


Tas ir brīnumains vasaras laiks, kad par šefpavāriem un viesmīļiem kļūst vietējie iedzīvotāji, kas ikdienā darbojas citās profesijās, bet šajās dienās gluži kā bērnībā izbauda “spēlēšanos kafejnīcās”- sastāda ēdienkarti, iekārto savā sētā, šķūnītī vai zem kuplās liepas kafejnīcu, sagatavo izklaides, koncertu un atrakcijas. Organizēšanā  iesaistās ģimenes locekļi un domu biedri. Tas ir īpaši izlolots un unikāls piedāvājums, ko aicināts izbaudīt ikviens!

Jums būs iespēja garšīgi paēst, ļauties saimnieku viesmīlībai, iepazīt jaunas garšas un sajusties kā bērnībā laukos. Maltīšu vērtība slēpjas tajā, kas visvairāk saimniekiem padodas un garšo pašiem. Šeit būs gan sen zināmas receptes, gan mūsdienīgi aktuāli un pat citu valstu ēdieni. Būtiskas ēdienu sastāvdaļas ir sezonas augļi, ogas un dārzeņi. Atmosfēru papildinās lauku svaigais gaiss, priecīga rosība sētā un ļaužu čalas.

Aicinām iepazīt šī gada Mājas kafejnīcas Jelgavas novadā:

  • Mājas kafejnīca “Bramberģes pils aicina” Glūdas pagastā. Viesiem tiks piedāvāti labi zināmi ēdieni, ekskursija pa ēku, izstāde ar plenērā tapušiem darbiem un Bramberģes pils jaunākās paaudzes radošo darbu izstāde.
  • Mājas kafejnīca “Sapnis vasaras naktī ” Platones pagastā. Tas ir gaisīgs un skaists garšu baudījums, dabas un mūzikas saspēle saulrietā ar koncertprogrammu no džeza līdz barokam. Varēs palutināt sevi ar īpašu desertu un atspirdzinošiem dzērieniem.
  • Mājas kafejnīca “Rozes virtuve” Zaļenieku pagastā. Šeit dzimtajā “Lauru” sētā Anna gatavos gardas vafeles, pankūkas un citus gardumus savā sudrabotajā virtuvē uz riteņiem, kas ģimenē tiek mīļi dēvēta par “GIN (Džin’)” tulkojot no japāņu valodas, tas nozīmē “sudrabs”.
  • Mājas kafejnīca “Ferragosto Billītēs” Salgales pagastā. Dzejnieku Edvarta Virzas un Elzas Stērstes mājas “Billītes” pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados bija saistītas ar Itāliju un šī saikne turpinās arī mūsdienās. Viesiem senajā maizes krāsnī tiks cepta tradicionālā pica. Pie kafijas vai tējas tases varēs nogaršot ābolkūku, kuras recepte ir atvesta pirms gadsimta no Parīzes.
  • Mājas kafejnīca “PikNīca” Cenu pagastā. Šeit ģimene piedāvās ērtu atpūtas vietu meža ielokā piknikam un skaistai ballītei. Viesiem piedāvās netradicionāli gatavotas tradicionālas brokastis, kas tiks pasniegtas mežmalā. Visus sagaidīs sātīgas jēra un cūkgaļas pusdienas. Veiksmes gadījumā varbūt varēs sastapt arī šajās mājās uzaugušo stirniņu Bembiju.
  • Mājas kafejnīca Dārza svētki “Kurzemniekos” Vircavas pagastā. Tiks radīta īpaša sajūta, kad aizbrauc paviesoties pie savas lauku omes, kura ceļ galdā vienkāršu, bet ar mīlestību sarūpētu ēdienu un izņem no bufetes smalkāko servīzi, lai iepriecinātu viesus. Šeit būs gan bērnības pankūkas, gan melleņu klimpas, jaunie kartupelīši un arī gabaliņš lauku kūkas.
  • Mājas kafejnīca “Austrumu horoskopu dārzs” Lielplatones pagastā. Šeit tāpat kā iekārtots dārzs, arī ēdiens tiks gatavots un pasniegts atbilstoši piecām dabas stihijām. Šeit varēs radoši darboties, apskatīt mākslas darbu izstādi, iegādāties mākslinieces gatavotas oriģinālas rotas un izzināt daudz ko jaunu.
  • Mājas kafejnīca Vēlās brokastis “Trifeļu dārzā” Glūdas pagastā. Saimnieki aicinās uz vēlajām brokastīm, kurās varēs baudīt dažādus, īpašus trifeļu ēdienus, uzkodas un desertus. Lielisks veids kā nosvinēt svētkus, nedomājot par galda klāšanu.
  • Mājas kafejnīca “Smaržo garšo pils dārzā” Svētes pagastā. Šajās dienās pils saimnieki aicina negatavot pusdienas vai vakariņas mājās, bet apciemot pils dārza pavārus un mieloties ar šīs dienas īpašajiem ēdieniem. Gan bērniem, gan pieaugušajiem papildus ēdiena baudīšanai, būs iespēja piedalīties dažādās meistarklasēs un aktivitātēs.
  • Mājas kafejnīca “Pop up kafejnīca “Dimantos” Svētes pagastā. Ikdienā “Dimantos” notiek rosība apdrukas darbnīcā. Mājas kafejnīcu dienu laikā šeit tiks uzburta vafeļu darbnīca. Saimnieki piedāvās nobaudīt saldas, sāļas, aromātiskas beļģu vafeles, kas garšos gan lieliem, gan maziem.
  • Mājas Kafejnīca „PKC” Platones pagastā. Platones Kristiešu Centrs ikdienā aicina bērnus uz lietderīgām aktivitātēm pēc skolas. Mājas kafejnīcu dienās ikvienam dos iespēju nobaudīt to, kas bērniem visvairāk garšo. Pieejamas dažādas aktivitātes bērniem: komandu spēles, individuālās spēles u.c. Būs īpaši gardumi saldumu mīļiem.
  • Mājas kafejnīca “Ciemos pie alpakām” Līvbērzes pagastā. Ikdienā “Upeslīči atpūtai” ir viesu nams, kur viesi var atpūsties Svētes upes krastā. Apmeklētājiem būs iespēja ne tikai nobaudīt sarūpētos ēdienus, bet arī sadraudzēties ar alpakām un trušiem.
  • Mājas kafejnīca “Auču sēta” Salgales pagastā. Mielasta galdam tiks sarūpēts daudz dažādu gardumu – gan no pašu dārza nākušu, gan kaimiņu izaudzētu un sagatavotu. Gaidītas tiks ģimenes ar bērniem. Piedāvātas tiks ūdens izklaides uz SUP dēļa Lielupes lēnajā straumē. Brīnišķīgs pēcpusdienas baudījums būs pūtēju orķestra koncerts.
  • Mājas kafejnīca “Jaunparkas” Zaļenieku pagastā. Šeit lauku ainavā varēs izbaudīt mieru, cienāties ar zupu un palutināt sevi ar kafiju un Banoffee kūku. Ģimenēm ar mazākiem bērniem būs atpūtas stūrītis ar rotaļlietām un spēlēm, iespēja pabarot un samīļot jēriņus. Jaunieši varēs uzspēlēt basketbolu vai galda tenisu. Saimnieki aicina viesošanos “Jaunparkās” apvienot ar pastaigu pa Zaļenieku dabas parku un Zaļās muižas apskati.
  • Mājas kafejnīca “Garšu mode Ievgravās” Vircavas pagastā. Ievgravu dārza viesiem piedāvās: ēdienus, kuru pagatavošanai izmantoti cidoniju produkti vai medus, dažādu medus veidu degustāciju, “bišu kāpšanu” ar senu dravniecības ierīci “dzeini”, radošu darbnīcu ķermeņa skrubju pagatavošanai no bišu produktiem.
  • Mājas kafejnīca “Ciemos pie Emu” Līvbērzes pagastā. Saimniecībā nodarbojas ar Austrālijas skrējēj putnu Emu audzēšanu. Viesiem tiks piedāvāti gardi ēdieni, kas pagatavoti uz milzīga paštaisīta grila. Vārēs iepazīties ar Emu putniem kā arī dzirdēt saimnieka stāstus.
  • Mājas kafejnīca “Krāsainais garšu ceļojums” Platones pagastā. Glūdas pamatskolas bērni kopā ar vecākiem piedāvās gardus ēdienus, lielisku atmosfēru, aktivitātes bērniem un jauniešiem.
  • Mājas kafejnīca “Tommy’s BBQ” Ozolnieku pagastā. Kafejnīcas idejas autors ir kaislīgs pavārs, kas apceļojis pus pasauli. Varēs baudīt garšas, kas sastopamas tikai pāri okeānam. Neparastu garšu burgerus viesi baudīs īpaši izlolotā daiļdārzā ar vairāk nekā 100 augu veidiem. Vakara noskaņā skanēs arī mūzika. Būs dažādi pārsteigumi.
  • Mājas kafejnīca “Ģenerālmēģinājums” Zaļenieku pagastā. “Zildeguņi” ir mājsaimniecība ar iekoptu, plašu teritoriju, kur var atrast jauku stūrīti saulrieta baudīšanai un karstās dienās paslēpties no intensīvās saules. Aktīvākiem apmeklētājiem, būs pieejams novusa galds un mini kriketa laukums.
   

Vairāk informācijas par Māju kafejnīcām: kontakti, ēdienkartes, papildus piedāvājumi, atrašanās vietas visā Latvijā, atrodamas kopējā Māju kafejnīcu mājas lapā  www.majaskafejnicas.lv

Plānojot savu ciemošanos, noteikti piesakiet apmeklējumu – lai saimnieki var plānot ciemiņu plūsmu un neveidotos neplānotas rindas.

Atceries, ka šīs nav “īstas” kafejnīcas un saimniekiem var nebūt iepriekšējas pieredzes viesu apkalpošanā. Mājas kafejnīcu būtība ir ciemošanās un mājās gatavota ēdiena baudīšana.

Visi „Mājas kafejnīcu dienu” dalībnieki ir noklausījušies Pārtikas un Veterinārā Dienesta lekciju par higiēnas normām pārtikas apritē.

"Mājas kafejnīcu dienas" ir reģionāla tūrisma galamērķa popularizēšanas pasākums, to organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Lauku Ceļotājs sadarbībā ar reģionu koordinatoriem.

Jelgavas novadā akcijas norisi koordinē Lauku partnerība “Lielupe” sadarbībā ar Jelgavas reģionālo tūrisma centru un Jelgavas novada pašvaldību.

Vairāk informācijas par Māju kafejnīcu norisi Jelgavas novadā pie koordinatoriem Lauku partnerībā "Lielupe".

Kontakti: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., tel. 26399946, 25502151.

Uz tikšanos Mājas kafejnīcās Jelgavas novadā!