Abgunstē ar vērienu gatavojas muižas svētkiem – “Itālija”

Radīt mazo Itāliju Zemgalē -  tieši uz to sevi izaicinājusi Abgunstes muiža, izsludinot savus devītos muižas svētkus 18. augustā. Viesus sagaida olīvkoku un oleandru paēna Toskānas saulē, itāļu un vietējo šefpavāru uzburto ēdienu kairinošā smaržu maģija pagalmā, itāļu melodijās uz skatuves caurvītie muzikālie priekšnesumi, modes skates, auto un simtiem detaļu atraktīvā svētku programma ikvienam apmeklētājam.


Ik gadu, izsludinot muižas svētku tēmu, Abgunste rosina arī ikvienu apmeklētāju iejusties vēlamajā tēlā un sajūtās, lai ar savu tērpu un stilu kļūtu par neaizstājamu gaisotnes veidotāju.

Itāļu valodu Abgunstē varēs dzirdēt kā pusfrāzēs un jautros izsaucienos, tā kompānijās visapkārt, jo, – sākot no pasākuma vadītāja Roberto Meloni, viss pagalms, klēts un muiža pulcēs arī daudzus Latvijā dzīvojošus itāļu virtuves lietpratējus, - gan picu cepējus, pastu gatavotājus, gan prasmīgus someljē. Muižas saimnieki sadarbībai uzrunājuši Latvijā dzīvojošos itāļus un uzņēmumus, tiecoties svētkus padarīt patiesi pēc iespējas autentiskākus dalībnieku, iesaistīto viesu lutinājumam. Uz skatuves kāps dažādi mūziķi – gan tie, kas centīgi apgūst itāļu repertuāru, gan tie, kam tas ir dzimtās valodas izpausmes veids. Oranžērijās varēs iesaistīties mākslinieciski radošās darbnīcās – meistarot maskas, pušķot vēdekļus, kausēt stiklu, veidot apdrukas, bet kā nemainīga tradīcija ir vakara krēslā sagaidīt šamota ugunsskulptūru, ko šogad gatavos Alsungas māksliniece Sanita Ābelīte - starptautiskās keramikas konkursa izstādes “Martinsona balva 2023” zelta nominācijas ieguvēja.

”Pasākuma gaitā gaidāmi vairāki “ķirši uz putukrējuma” – gan īstens “jāvārds” no mīlniekiem, kas vēlas tieši šādam itāliskam juceklim pa vidu tapt salaulāti, lai svinētu savas kāzas kā itāļi - skaļi un ar pamatīgas saimes klātbūtnes piegaršu. Otrkārt, jau tagad zināms, ka paralēli muižas svētku norisei Abgunstes pagalmā visa pasākuma videodokumentēšana pārtaps filmā, - scenārijs vēl top, bet jau skaidrs, ka visi klātesošie neviļus kļūs par pirmā, otrā un trešā plāna aktieriem. Un, treškārt, pašlaik azartiski meklējam gan kublu, gan tik daudz vīnogu, lai Abgunstes pagalmā varētu izspēlēt vīnogu mīcīšanas tik krāsaino ainu, ko zinām no epizodēm filmā “Spītnieces savaldīšana” ar Čelentano cienīgajām deju kustībām” pārējais lai paliek vēl noslēpumā visiem, kas mūs pagodinās ar klātbūtni un ļaus Abgunstei pārtrumpēt līdzšinējo muižas svētku apmeklētāju skaitu” min muižas saimniece Asnāte Avotniece, piebilstot, ka “pērn dalībnieku skaits bija nedaudz vairāk kā 500 viesu, turklāt ļoti izjutām pēdējā brīža lēmumu, kas katram organizatoram vienmēr ir nervus kutinoša situācija, bet šobrīd “agrā putniņa piedāvājumu” jau izmantojuši 600 viesu, tāpēc, lai pabūtu uz dažām stundām Zemgales Itālijā – aicinu neatlikt ieejas biļetes iegādi”.

Abgunste katru gadu aicina pie sevis gan tos, kas jau reiz še bijuši un alkst iegriezties atkal un atkal, gan tos, kas nekad vēl muižu nav redzējuši un izpētījuši.  Muižas svētki katru gadu ļauj klātesošajiem ne tikai baudpilni atpūsties, ieslīgt laiskā muižnieciskā zvilnēšanā, bet arī iz-dejoties, iz-ālēties, izstaigāt muižas telpas un dārzu, kā arī izpētīt, ko jaunu Abgunste gada laikā spējusi paveikt savas atdzimšanas labā. Muiža ir atvērta papildināt programmu ar vēl neapzinātiem sadarbības partneriem!

Pasākuma laikā darbosies muižas virtuve ar apetelīgām uzkodām, protams, arī dželato un tiramisu, būs pieejams arī sadarbības partnera - “Tartes” saldējums, pagalmā būs sabraukuši viespavāri. Klēts bārs piedāvās dažādus atspirdzinājumus un tematiskus kokteiļus. Tiesa, dalībai muižas svētkos viesiem jārēķinās ar ieejas maksu, kurā ietilpst visas darbnīcas, koncerts un citas aktivitātes, bet ēdiena un dzērienu baudījums būs par papildus maksu. Taču šogad pirmoreiz muižas saimnieki padomājuši par iespēju iepriekš rezervēt galdiņu, lai nesteidzīga pasēdēšana ar apkalpošanu būtu garantēti iespējama.

Jāpiebilst, ka ieejas maksa muižas svētkos vēlāk kļūst kā biedrības “Radošuma meka” līdzfinansējums projektu īstenošanai Abgunstes muižas plānotajiem restaurācijas darbiem un apkārtējās teritorijas pievilcības radīšanai.

“Nu jau  vietējie cilvēki zina, vien atbraukušie itāļi nebūs saskārušies ar faktu, ka Abgunste nav tikai pasākumu vieta - tā ir mūsu mājas un dzīvesvieta, taču savu dzīves telpu veram visdažādākajiem svētkiem - kāzām, ekskursijām, brančiem, korporatīviem vai sporta pasākumiem, plenēriem un radošām darbnīcām. Muiža ir kā visas sabiedrības projekts – mēs veidojam kopienu, kas visu laiku top un attīstās, pateicoties cilvēkiem, kas šeit ierodas un svin svētkus, ļaujot mums būt noderīgiem un klātesošiem svarīgās dienās viņu dzīvēs vai uzņēmumos.  Savukārt muižas svētki ir tā reize, kad mēs dalāmies ar itin visu, kas gada laikā atjaunots, restaurēts, tapis kā jaunums, aicinām svinēt muižas esamību – var izstaigāt visas telpas, nostūrus, ievērot pārmaiņas. Tāpēc aicinām – meklējiet itāliska stila apģērbu, aksesuārus, gādājiet biļeti – un mēs jūs no sirds gaidīsim” aicina muižas saimnieki Asnāte un Jānis Avotnieki. 

 

Biļetes uz muižas svētkiem pieejamas www.aula.lv, savukārt papildus informācija vai galdiņu rezervācija iespējama www.abgunste.lv

 

Vairāk informācijas komunikācijas un sadarbības jautājumos:

Asnāte Avotniece

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

tālr, 29293131