Brīvdabas koncertzāle "Mītava"

2014. gadā Pasta salas teritorijā, ERAF projekta "Pasta salas labiekārtošana un upju kā tūrisma un aktīvās atpūtas produkta veidošana Jelgavā" ietvaros, tika izbūvēta brīvdabas estrāde (šodien brīvdabas koncertzāle "Mītava") amfiteātra formā ar skatuvi, parteru un tribīnēm.

Apkārt estrādei izveidotas sienas no 250 gabioniem, kuros izmantoti apmēram 2000 tonnu Latvijas laukakmeņu. Aiz estrādes atrodas ģērbtuves, līdzās kurām ierīkoti divi ar klinkera ķieģeļiem un granīta bruģi klāti izstāžu, tirdzniecības un pasākumu laukumi. Estrāde papildināta ar jumtu, kas uzlabo akustiku un pagarina pasākumu norises sezonu. Jumts vizuāli atgādina gliemežvāku, tam ir unikāla lielizmēra liekti līmētas koksnes konstrukcija. Garākais kopējais laidums šajā konstrukcijā ir 60 metru, bet kopumā estrādes jumta būvniecībā izmantoti aptuveni 530 kubikmetri koksnes. Tas ir vienīgais šāda veida jumts Baltijā, un šādā risinājumā un izpildījumā arī vienīgais pasaulē. Pasākumu laikā no saules stariem un nelabvēlīgiem laikapstākļiem jumts spēj pasargāt 700 skatītāju sēdvietās un 500 skatītāju parterī.

2019. gada 13. septembrī norisinājās koncertzāles atklāšanas koncerts. Turpinot vienotu koncepciju par Baltijā unikālo gājēju tiltu, kas savieno pilsētas centru ar Pasta salu, estrādei dots brīvdabas koncertzāles "Mītava" vārds.

2019. gadā brīvdabas koncertzālei "Mītava" piešķirta 1. vieta Latvijas Būvniecības gada balvā nominācijā "Koka būve", kā arī 1. vieta būvniecības konkursā Gada labākā būve Latvijā 2019 nominācijā "Koka būve". Savukārt, 2021. gadā koncertzāle saņēma Latvijas Pasākumu foruma Izcilības balvu 2020 divās nominācijās - "2020. gada izcilākais notikums Zemgalē" un "2020. gada izcilākā pasākumu norises vieta".

Pasākumu laikā ieeja koncertzālē tikai ar iegādātajām ieejas biļetēm, bet pārējā laikā brīvdabas koncertzāle ir brīvi pieejama apskatei.

Foto: no JVPI "Kultūra" arhīva, JRTC arhīva

Jelgava, Pasta sala 3