Jelgavas Vecpilsētas māja

Jelgavas Vecpilsētas māja – valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – ir viena no senākajām un vērtīgākajām koka dzīvojamām mājām Jelgavā (datēta ar 18.gs. beigām), kas saglabājusies līdz mūsdienām.


Jelgavas Vecpilsētas mājas vēsture

Jelgava no 15. gs. līdz mūsdienām ir Zemgales kultūretnogrāfiskā novada lielākā un nozīmīgākā pilsēta. 2. Pasaules kara rezultātā 1944. gada vasarā pilsētas apbūve praktiski tika nopostīta. Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartāls veidojies laikā no 18. līdz 19. gadsimtam, tā ir senākā Jelgavas pilsētas apbūves daļa ar koka ēkām, kas kara laikā netika iznīcinātas. Kvartālā ir saglabājies unikāls vēsturiski veidojies ielu tīkls un apbūves blīvuma raksturs, kā arī koka apbūves arhitektoniskā, mākslinieciskā un vēsturisko elementu izteiksmība.

Jelgavas Vecpilsētas māja ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un viena no senākajām koka dzīvojamām mājām Jelgavā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Šī māja un tai piegulošā Zemgales restaurācijas centra ēka, kā arī to gruntsgabali ir bijuši vēsturiskā Jēkaba kanāla un pilsētas nocietinājumu vaļņa 17.gs. vidus būvju tuvumā.

Jelgavas Vecpilsētas mājas telpās kādreiz atradās dzīvokļi, veikals, mēbeļu galdniecība, velosipēdu un mopēdu remontu darbnīca, kurpnieka darbnīca, veļas pieņemšanas punkts. Telpu apkurei senie iedzīvotāji izmantoja plītis un krāsnis, pagalmā atradās aka, bet 19./20.gs.uz ielas bija izveidots ūdensvads. Mājas pagalmā atradās šķūnīši malkai un saimnieciskām vajadzībām. 

Jelgavas Vecpilsētas mājas atjaunošana

Apvienojot ēkas Kr.Barona ielā 50 un Vecpilsētas ielā 14, izbūvēts un atjaunots vienots nams, kas ietver Jelgavas Vecpilsētas māju un Zemgales restaurācijas centru. Jelgavas Vecpilsētas mājā iekārtota moderna interaktīva ekspozīcija par senās Jelgavas agrāko laiku interjera un būvniecības tendencēm un pašas mājas vēsturi. Savukārt Zemgales restaurācijas centrā ikdienā darbojas metāla, stikla, porcelāna, keramikas, tekstila priekšmetu restauratori.

Uzsākot būvdarbus, ēka bija avārijas stāvoklī, tā nebalstījās uz monolītiem pamatiem, bet turējās uz laukakmeņiem un ķieģeļu mūra fragmentiem. Lai to labotu, noritēja sarežģīts un unikāls process Latvijas mērogā - māja tika pacelta par aptuveni 30 centimetriem, izbūvējot jaunus pamatus, atsēdinot ēku atpakaļ un restaurējot oriģinālās koka konstrukcijas. Atrastas liecības, ka ēka laika gaitā piedzīvojusi vairākas pārbūves – sākotnēji tā bijusi mazāka, taču vēlāk paplašināta un paaugstināta. Dažās telpās daļēji ir saglabājušies trīnīša griesti, kas bija raksturīgi koka ēkām Latvijas teritorijā 17. un 19. gadsimtā.

Lai Jelgavas Vecpilsētas māja būtu pēc iespējas autentiskāka, renovācijas darba procesā ievērotas vēsturei pietuvinātas tehnoloģijas – griestos, sienās, grīdās maksimāli izmantoti esošie un atgūtie būvmateriāli, grīdu atjaunošanā - senie ķieģeļi, eksponēts būvdarbu laikā atraktais mājas pagrabs un unikālie bēniņi, savukārt sienu spraugas pildītas ar sūnām un linu pakulām, kas senatnē nodrošināja termoizolāciju.

Pagalma bruģis ir veidots no vecajiem bruģakmeņiem, kas inženierkomunikāciju izbūves laikā tika atrakti mājas pagalmā. Ēkas fasāde saglabāta autentiskajā izskatā. Kaļķa apmetums ēkas pildrežģī ir oriģināls, tikai notīrīts. Durvis veidotas pēc vēsturisko durvju zīmējumiem.

2009.gadā noslēdzās ERAF un Jelgavas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansēts projekts “Jelgavas vecpilsētas atjaunošana un pielāgošana tūrisma attīstībai”, kura ietvaros rekonstruēta Vecpilsētas iela un ietve, J.Asara iela posmā no Vecpilsētas ielas līdz K.Barona ielai, K.Barona ielas posms no J.Asara ielas līdz Vecpilsētas ielai un izbūvēts ielu izgaismojums. Savukārt Jelgavas Vecpilsētas mājas atjaunošana un ekspozīciju izveide īstenota ERAF projekta 5.5.1.0/17/I/002 “Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā” ietvaros.

2020. gadā Jelgavas Vecpilsētas māja atzīta par labāko būvi nominācijā "Restaurācija" skatē "Gada labākā būve Latvijā 2019" un konkursā "Latvijas būvniecības gada balva 2019".

2023.gadā māja ieguva 3.vietu nominācijā “Ilgspējīgākā ēka – publiskā ēka”.

Vēstures ekspozīcija

Ekspozīcija iekārtota vēsturiskajā dzīvoklī. Mājas stāsts ietverts trīs lielās zelta lādēs. Apmeklētāji, atverot lāžu atvilktnes, var iepazīt faktus par Jelgavas koka arhitektūru, Jelgavas Vecpilsētas māju, tās vēsturi un atjaunošanu. Ekspozīcijā izmantoti inovatīvi un interaktīvi risinājumi – videomateriāli, animētas fotogrāfijas, audiogidi (latviešu angļu un krievu valodā). Ar īpaši ekspozīcijai radītu skaņdarbu un sadzīves skaņu palīdzību, apmeklētājiem ir iespēja iejusties mājas seno laiku atmosfērā un kļūt par daļu no ekspozīcijas kņadas.

Apskatei pieejami arī izteiksmīgie koka bēniņi, kas tika prasmīgi restaurēti, maksimāli saglabājot senās koka konstrukcijas. Mājas bēniņos iecerēts iekārtot dažādas tematiskas mākslinieku izstādes.

Ēkā ir lifts, kas nodrošina pieejamību un iespēju apskatīt ekspozīciju arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Telpu noma

Jelgavas Vecpilsētas mājā tiek piedāvāta iespēja nomāt semināru zāli. Autentiskā ēka piešķirs neatkārtojamu gaisotni ikvienam pasākumam. Semināru zāle ir piemērota konferenču, sanāksmju, semināru, kā arī dažādu radošu un saviesīgu pasākumu organizēšanai līdz 30 personām. Telpa ir aprīkota ar lielizmēra ekrānu, magnētisko tāfeli. Nomas maksa 10 eiro stundā.

Vairāk par telpu nomas iespējām Mājā Vecpilsētas 14 pa tālruni 63005407, 27309673 vai e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Darba laiks

  • Pirmdienās – slēgts
  • No otrdienas līdz sestdienai: 10:00 -18:00
  • Svētdien: 11:00 – 17:00

Cenas

  • Pieaugušajiem – 4,00 EUR;
  • Skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1,50 EUR;
  • Ģimenes biļete - 6,00 EUR;
  • Uzrādot Jelgavas valstspilsētas iedzīvotāja karti tiek piemērota atlaide ieejas maksai;
  • Ekskursija ekspozīciju speciālista pavadībā (Latviešu valodā) 9,00 EUR;
  • Ekskursija gida pavadībā (Latviešu valodā) 15,00 EUR;
  • Ekskursija gida pavadībā (krievu, angļu, vācu valodā) 20,00 EUR;
  • Semināru zāles noma: 10,00 EUR/ stundā;
  • Papildaprīkojuma izmantošana (multifunkcionāls ekrāns): 10,00 EUR/ stundā;
  • Inventāra izmantošana (galdi, krēsli): 10,00 EUR par pasākumu.

 

Semināru zāles noma ārpus Jelgavas Vecpilsētas mājas darba laika:

No otrdienas līdz sestdienai - no pulksten 18 līdz 21 un svētdien no pulksten 17 līdz 21 - 30 EUR/ stundā

 

PIETEIKT EKSKURSIJU VAI TELPU NOMU PASĀKUMAM

 

Jelgavas Vecpilsētas mājas atjaunošana un ekspozīciju izveide īstenota ERAF projekta 5.5.1.0/17/I/002 “Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā” ietvaros.

Autoru komanda:
Koncepcija un dizains: DJA
Tehnoloģijas un menedžments: SOLAVI
Izgatavošana un montāža: YES WE CAN
Multimediji: Putnu studija
Programmēšana: OVERLY

Jelgava, Vecpilsētas iela 14
63005407, 27309673
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
LV, RU, ENG
Darba laiks – pēc iepriekšējas pieteikšanās
Pieaugušie 4,00; Bērni 1,50; Skolēni ; Studenti ; Pensionāri ; Ģimenes biļete
Informācija
Konferenču telpas
Ģimenēm ar bērniem
Cilvēki ar kustību traucējumiem
Maksājums ar karti
Labierīcības
Pirmdiena: -
Otrdiena: 10:00 - 18:00
Trešdiena: 10:00 - 18:00
Ceturtdiena: 10:00 - 18:00
Piektdiena: 10:00 - 18:00
Sestdiena: 10:00 - 18:00
Svētdiena: 11:00 - 17:00